Välkommen

Jag heter Stina Gray och jag är en professionell berättare, författare och etnolog med rötter i Sverige och Nya Zeeland.

Jag berättar sagor och myter på svenska och engelska för barn och vuxna. Genom berättarföreställningar, sagovandringar, workshops, cirklar och retreater, skapar jag förtrollande och naturnära upplevelser av det muntliga berättandet.

Ett ord som beskriver mig bra som berättare är ordet hjärtevärmande, eftersom jag älskar att berätta sagor och skapa berättarupplevelser som värmer hjärtat och ger näring till själen. Jag brinner för sagoberättandets läkande och återförvildande kraft, och jag ser sagor och myter som lärare och visdomsbärare som har så mycket att lära oss om världen och oss själva. 

Kika runt här på min hemsida för att lära dig mer om mina sagor och kommande evenemang. Välkommen till min resande sagostuga!

När skogarna sjöng

Min första bok har kommit ut! Publicerad i juni 2023. When the Woods Sang: Returning to the Singing Earth. En bok om muntligt berättande, kulturarv, visdomsbärare, nordisk folktro, mytologi, skogen och det besjälade landskapet.  

Evenemang

Kommande berättarföreställningar, workshops och evenemang…

Fantasy in Twilight (1911) Edward Robert Hughes

Sagoheim Storytelling

Sagoheim betyder sagornas värld eller sagornas rike, och jag ser det som en slags fristad för den visdom och magi som finns i sagor och myter. Träden talar i Sagoheim. Bäckarna sjunger och bergen viskar på ett urgammalt språk som alla minns innerst inne.

Sagoheim är en röst för landskapets berättelser och den besjälade naturen.

Sagoberätterskan

Gudinnor, vargar, tomtar och troll – man kan hitta många olika sagor, karaktärer och symboler på min magiska sagoberättarmantel. Jag berättar folksagor, sägner, myter och legender från över hela världen, och jag skriver sagor inspirerade av drömmar, platser och mina personliga livsberättelser.

Askeladdens eventyr (1900) Theodor Kittelsen

Sagoheims berättarskola

Privata lektioner och kurser i muntlig berättarkonst.  

Vildkvinnans Väg

En skola och mötesplats för kvinnor som vill utforska och fördjupa kontakten med sin vilda natur.

Astronomiskt ur från 1500-talet, Brescia, Italien

Astrologen

Det finns många olika slags portaler som leder till sagornas och myternas magiska värld. Ett sätt att närma sig det mytologiska och symboliska språket som har varit med mig sedan jag var liten är läran om astrologi. Som dotter till en astrolog har läran om astrologi alltid varit en naturlig del av min värld, och det har gett mig många värdefulla verktyg och perspektiv som jag är så tacksam att bära med mig i livet. Jag erbjuder astrologi konsultationer på ett sätt som jag kallar för sagohoroskop på svenska eller startelling på engelska, som förenar mina gåvor som astrolog och sagoberätterska.