Sagoheim

En resande sagostuga baserad i Värmland

Sagoheim är en resande sagostuga baserad i Karlskoga, Värmland, som erbjuder föreställningar, kurser, sagovandringar och mer med berättaren Stina Gray.

Jag berättar sagor och myter på svenska och engelska, för barn och vuxna. Du kan hitta mig och min sagostuga i skogen, vid lägerelden och på kursgårdar, festivaler, skolor, bokhandlar, museer och kyrkor – för att nämna några platser där jag har hållit kurser och föreställningar tidigare.

Min repertoar består av traditionella folksagor, myter och legender, och jag skriver även egna sagor inspirerade av drömmar, natur, årstider, platser, människor, personliga livsberättelser och mitt arbete på Vildkvinnans Väg. Jag brinner för berättandets läkande kraft och för att ge röst till bortglömda berättelser. Läs mer om min bakgrund här.

Jag kan skräddarsy föreställningar och workshops för att passa ditt evenemang och dina önskemål. Välkommen att ta kontakt med mig via mejl på sagoheim@gmail.com eller telefon 0709815866.

Skolor: jag erbjuder interaktiva berättarföreställningar för elever i alla åldrar och workshops för lärare om hur man kan använda det muntliga berättandet i klassrummet. Jag har erfarenhet av att arbeta som modersmålslärare i engelska, och erbjuder gärna workshops för andra modersmålslärare. Kontakta mig för mer information.

Välkommen att kika runt här nedan där du kan läsa om mina föreställningar och allt annat jag har att erbjuda här på Sagoheim!

Workshop i läkande berättande på Circle Way Camp, Mundekulla kursgård.

Berättar folksagor under höstlovet på Älvrosgården, Skansen.

En hiskelig Halloween föreställning tillsammans med Anna Julia Agoston.

Föreställningar

Prinsessan Tuvstarr och skogstjärnen

Många känner igen bilden av prinsessan Tuvstarr vid skogstjärnen men sagan bakom den kända Bauer målningen är inte lika känd. Den ursprungliga berättelsen skrevs av Helge Kjellin, illustrerades av John Bauer och publicerades 1913 i sagosamlingen ”Bland tomtar och troll.” Min tolkning är inspirerad av min egen personliga resa i den mörkaste delen av skogen.

Vissa säger att prinsessan Tuvstarr ännu sitter kvar vid skogstjärnen och letar efter sitt borttappade guldhjärta. Andra säger att prinsessan dök ner i tjärnen och kom upp på andra sidan, pånyttfödd. Det här är sagan om prinsessan som förlorade allt för att upptäcka den mest dyrbara skatten.

Målgrupp: vuxna och äldre barn (från 11 år)          Tid: ca 60 min (kan anpassas efter önskemål)

Skogens rådare

En förtrollande resa in i skogens hjärta inspirerad av sagor och sägner om skogsrået, den som rår om skogen.

Sagor för själen

En hjärtevärmande samling av helande, inspirerande och upplyftande sagor.

Fullmånens dotter

En samling vilda berättelser perfekt för en mysryslig höst eller vinterkväll vid brasan.

Den röda manteln

Visdomssagor för kvinnocirklar, månhyddor och röda tält.

Din saga

Jag kan välja en eller flera sagor ur min samling för att skräddarsy en unik föreställning och/eller workshop för ditt evenemang eller festival.

Cantus Fabulae

En medeltida musik- och berättarduo med organisten Riccardo Gnudi och sagoberätterskan Stina Gray.

Story walk in the Troll Woods, Järna. Photo by Emma Wägbring.

Sagovandringar

Sagoberättande i naturen.

En sagovandring kan äga rum i skogen, vid havet, i en park eller egentligen varsomhelst så länge vi är utomhus och i en miljö som bjuder in till att lyssna och berätta. Vi promenerar i lugn takt och stannar då och då på stigen för att lyssna på en kort saga.

Sagorna som jag berättar är oftast inspirerade av platsen eller årstiden. I skogen kanske jag berättar sagor om skogsväsen och talande träd, till exempel.

Sagovandringar kan vara mellan 2 – 3 timmar eller en heldag beroende på platsen och gruppens önskningar.

För heldagsvandringar kommer jag att informera dig om allt du behöver ta med i ryggsäcken. Jag har en hel del erfarenhet av friluftsliv med mina rötter i Sverige och Nya Zeeland, och jag har gått en ettårig heltidsutbildning i friluftsliv, hantverk och ledarskap på Sjöviks Folkhögskola i Dalarna.

Sagoretreater

En djupdykning i sagornas och myternas magiska rike.

Sagoheims sagoskola

Online privatlektioner och kurser i konsten att berätta.

Sagoheims nyhetsbrev

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få nyheter om kommande kurser och föreställningar: