Vildkvinnans Väg Årshjul 2022/2023 – en resa genom årstiderna för kvinnor som vill utforska och fördjupa kontakten med sin vilda natur.

VILDKVINNAN. Hon som lyssnar till själens sång och låter hjärtat leda henne framåt på livets stig. Hon som följer sin instinkt och lever med sin kropp nära jorden och naturens rytmer. Har du hört henne kalla dig från skogens djup? Har du mött hennes blick i eldens flammor? Längtar du efter att möta henne ännu närmare, sjunga hennes sång ännu klarare och vandra hennes väg med ännu tydligare steg i ditt eget liv?

Följ med oss på en djupgående, transformerande och kraftgivande resa på Vildkvinnans Väg. Genom alla årstider och med inspiration av sagor, mytologi, kvinnoarketyper, kraftsånger, trummor, naturkontakt, ceremonier, samtalscirklar och inre resor. Årshjulet är upplagt som en resa in i dig själv, ner i jorden, hem till det vilda och autentiska som är du, samt hem till kraften av gemenskapen i en kvinnocirkel, vår egen vargflock! Allt för att du skall stå än mer stadig och fri som kvinna i din sanna natur.

Denna resa ger dig en fördjupad kontakt med din vildkvinnas många olika ansikten genom hela årshjulet. Du förfinar din intuition och instinkt samt fördjupar din kroppskontakt, ditt känsloliv och öppnar för starkare kreativitet och naturkontakt.

Du väcker din urkraft med sagor, meditationer, sång, ljud, dans och trumma. Du finner din tillhörighet i en kvinnoflock där alla får vara dem de är – vilda kvinnor i olika färger och former. Kvinnor med stor respekt för varandras olikheter. Med cirkelns och flera visa Grandmothers stöd har du möjlighet att ta modiga och stora steg i livet och ditt sätt att ta ansvar för det vilda i dig och på jorden kommer att förstärkas. Du får även möjlighet att i slutet av året dedikera dig djupare på vildkvinnostigen i en kraftfull ceremoni.

Vildkvinnans årshjul är för dig som vill LEVA och UTFORSKA det vilda i en flock med andra vilda kvinnor. För dig som vill hitta hem till dig själv, till systergemenskapen och till naturen. För dig som vill transformeras, släppa taget om gammalt och hitta hem till urkraften som det är att vara den kvinna du är på jorden!

 

Dessa verktyg jobbar vi utifrån

“Kvinnocirkeln” av Anne Solveig

Kvinnocirkeln är grunden för vår resa tillsammans. En stor del av Vildkvinnans sår är att hon hamnat utanför, blivit utstött eller gömts bort.  Vi bygger en trygghet i vår grupp och fördjupar vårt sätt att tala och lyssna i cirkel genom teori och praktik så att hon skall ta plats i gemenskapen igen. I cirkeln får vi bli sedda och hörda precis som vi är och kan förlösa, sätta ord på och läka det som behöver komma fram. Alla blir sedda och likvärdiga i en cirkel och visdomen bär vi tillsammans. Ur den trygga formen gör vi språng in i det mer okända landskapen.

Sagor och myter kommer att vägleda oss genom Vildkvinnans mytologiska landskap under året. Här finns många värdefulla skatter att hämta på vår vilda stig och här kommer vi att få möta Vildkvinnan på många olika vis! Sagor är fantastiska vägvisare, visdomsbärare och helare. Här kommer vi att utforska både nya och gamla sagor genom traditionellt muntligt berättande samt genom dans, sång, samtalscirklar, kreativa uppgifter och övningar som stärker oss i att våga dyka ner i transformationens mörka tjärn som finns i hjärtat av vår alldeles egna inre sagoskog.

“Ännu sitter Tuvstarr kvar och ser ner i vattnet” 1913 John Bauer

Gudinnestaty av Ember Claire Vincent

Kvinnoarketyper kopplade till våra olika åldersfaser hjälper oss att förstå helheten av vad det innebär att vara en autentisk vild kvinna på jorden. Vi möter upp oss själva i alla faser av livet, från den vilda tjejen till den visa äldre kvinnan inom. Genom att stärka arketyperna inom oss och möta upp de skuggsidor vi utvecklat kring dem, hämtar vi hem oss själva och landar djupare i vår sanna natur. Varje träff kring årshjulet kretsar kring en specifik arketyp och kvinnofas.

 

Ceremonier är ett kraftfullt verktyg där vi skapar ett hållet rum med tydlig intention och bjuder in det osynliga och synliga stöttande naturkrafterna att vara med oss.  Ceremonier berör och förändrar oss, hjälper oss skifta stämningar och energier inom oss som sedan påverkar världen runt om. Vi kommer under året skapa ceremonier för att stärka vår kraft som vilda kvinnor.

Månhydda ceremoni, maj 2021

Dans och kropp – sång och musik finns alltid med i vårt arbete. Vildkvinnan skall landa i vårt kött och blod, förkroppsligas, och då behöver vi känna henne i kroppen och utforska henne där. Ljuda henne med vår röst och trumma hennes kraft och låta henne dansa fritt och komma in i varje cell. Guidade dansresor är ett återkommande inslag för att få fatt på känslor i kroppen och utforska det vildas instinktiva uttryck i oss. Bild: Här trummar och sjunger vår prästinna och kursledare Camilla på en årshjulshelg i Stjärnsund med kvinnokroppens cykliska visdom och sexuella kraft som tema, maj 2021.

Kreativiteten i dig är kanske det allra viktigaste verktyget på denna resa. Du kommer få flera kreativa hemuppgifter där din vildkvinna får uttrycka sig intuitivt i text, bild, tyg och andra härliga material. Under året jobbar vi mycket med symboler och ditt kreativa liv kommer få en rejäl boost! Din vildkvinna kommer finna sina kraftsymboler och tydliga uttryck. Bild: Vildsyster Cecilia med sin egenmålad stormtrumma och magiska ceremoniklädsel fylld med kraftfulla symboler för hennes vilda natur, som hon skapade under årshjulet 2021-2022.

 

Vår sagoberätterska Stina lyssnar på Gammelmor Björks visdom

Naturkontakt är genomgående i årshjulet. Vi öppnar våra sinnen för naturens visdom och det sjungande, besjälade landskapet som vi lever på och är en del av. Vi fördjupar kontakten med våra rötter och utforskar vår egen relation till Moder Jord genom höst, vinter, vår och sommar – både genom Dalarnas underbara natur som vi får bekanta oss med på våra kurshelger i Stjärnsund, men också på hemmaplan där vi blir inbjudna till att lära känna platsen vi bor på lite närmare.

 

Upplägg för årshjulet

Årshjulet börjar i oktober 2022 och pågår till och med oktober 2023.

Vi möts 4 kurshelger på Fridhems kursgård i Stjärnsund, Dalarna, samt 4 hela lördagar på zoom över året. Mellan våra träffar får du uppgifter och övningar att jobba på hemifrån. Allt för att skapa en så frodig och hållande miljö som möjligt för att din vildkvinna skall växa.

Alla datum och kursmoment under året:

Vildkvinnans tid: kursstart i Stjärnsund 28–30 oktober 2022. I höstens och förvandlingens magiska tid sjunger, dansar och trummar vi in Vildkvinnan i vår cirkel! Så som hon vill komma till liv för var och en av oss. Vi möter henne i sagornas rike och i naturens famn samt i kraften av kvinnocirkeln. Vi släpper gammalt i eldens flammor och öppnar upp för nytt! Vi lär känna vår härliga vilda flock för årshjulet och reser inåt för att finna vår intention med denna årsresa.

Viskvinnans tid: online cirkel på Zoom lördag 3 december 2022. I december mörkret landar vi vid brasan hos den kloka urmodern inom oss.  Vi vilar och lyssnar till hennes visdom och ser med hennes kloka blick. Vad vill hon säga oss, hon som är äldre än de äldsta? Hon som vet och har sett allt. Vi delar och helar i cirkeln.

Själsångerskans tid och det vilda systraskapet: kurshelg i Stjärnsund 3–5 februari 2023. Mitt i mötet mellan gammelmorvinter och jungfru vår samlas vi på kursgården för att födas på nytt i kvinnocirkeln med hjälp av sagans magi och ceremoni! Vi lyssnar till djupet av vår själssång. Vi känner in vårt livssyfte och längtan och sår nya fröer tillsammans. Dessutom hedrar vi det hälsosamma systraskapet där vi förstärker varandras ljus och kraft genom att själva stråla från djupet av vår själ.

Det vilda barnets tid: online cirkel på Zoom lördag 25 mars 2023. Med hjälp av solens lyskraft stärker vi kontakten med det vilda barnets magiska värld inom oss. Hon som vet att hon är ett med livet och att allt är möjligt! Vem är hon för var och en av oss? Var är hon nu? Vi lyssnar och utforskar det hon älskar med saga, magi, leklust och skapande.

Stigfinnarinnans tid: online cirkel på Zoom 29 april 2023. I vårens växtkraft känner vi vår livslust gro. Vi stärker kontakten med vår inre kompass, vår eld och intuition. Vi bjuder in modet i Stigfinnarinnan som vågar följa sitt hjärtas röst och ge sig ut i det okända. Vi släpper föreställningar om vad som är rätt eller fel och ger oss ut på utforskarstigen, steg för steg.

Den älskande kvinnans tid: kurshelg i Stjärnsund 26–28 maj 2023. Vi kliver in i det röda kvinnotemplet, sexualiteten, cyklerna och livmoderskraften under denna helg. Vi öppnar oss för våra underbara vilda kroppars njutning och sensuella gåva i den frodiga majgrönskan. Vi släpper på skam, välkomnar självkärlek och lär oss se med skönhetens öga. Vi låter vår vildkvinna möta vildmannen i sagornas rike och vi delar våra kvinnokroppars resa kring sexualitet med varandra i den trygga kvinnocirkeln.

Moderns tid: online cirkel på Zoom lördag 19 augusti 2023. Vi hedrar den stora Modern som givit oss livet och Moder Jord som när och bär oss varje dag. Vi möter moderskapets stora gåva, skuggsidor och utmaningar och finner vilka vi är som vilda mödrar. Vad vill vi ge liv till, nära och se växa i våra liv? Vi hedrar det vi mödrar och tar ansvar för i våra liv och dyker djupt ner i Modershavet.

Drottningens tid och den vilda kvinnans dedikationshelg: avslutningshelg i Stjärnsund 29 september – 1 oktober 2023.  I höstens prakt kliver vi in i vår mogna, stolta och kraftfulla kvinna. Vi låter oss själva stråla och synas med alla våra färger och kraftsymboler och upptäcker hur vi kan vara i vår fulla kraft tillsammans i vildkvinnoflocken. Med hjälp av drottningen inom definierar vi vilka vi är, det vi vill ta ansvar för i världen och hur vi verkligen vill leva våra liv. I en vacker ceremoni kröner vi varandra och firar allas unika kraft samt uttalar det vi vill dedikera oss till vidare på Vildkvinnostigen. Denna avslutningshelg blir ett firande med pompa och ståt där alla står i sin fulla kraft!

Bild: Vildsyster Lilian på sin mossiga tron, hemma i sitt rike bland träden, klädd i sin vackra ceremoniklädsel fylld med kraftfulla symboler för hennes vilda natur, som hon skapade under årshjulet 2021-2022.

Facebook grupp: Vi håller kontakten och delar det som händer på resans gång i en privat grupp på Facebook. Här kommer vi kursledare att även lägga upp inspirationsmaterial på de teman vi jobbar med under året. 

Hemuppgifter: Mellan träffarna kommer du att få olika hemuppgifter och lästips för att fördjupa och förstärka kontakten med det vilda och den aspekt av vildkvinnan som vi jobbat med.

Samtalsstöd: I årshjulet ingår två privata samtalssessioner med någon av oss kursledare eller Grandmothers. Du kommer även att få rabatter på annat som vi erbjuder (bl.a. sagohoroskop med Stina, övergångsceremonier med Camilla och terapisamtal med Grandmother Pia).

Intyg: Vid fullbordat år får du ett skriftligt intyg som specificerar vad du har lärt dig under årshjulet. Du blir en diplomerad vildsyster. För att få detta intyg får du inte missa mer än 2 träffar under året, och om du missar ett kursmoment behöver du visa oss kursledare att du har jobbat med det temat hemifrån.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och håller oss uppdaterade på läget och eventuella nya riktlinjer.

Vildkvinnorna säger…

Årshjulet har öppnat en helt ny magisk värld för mig! Årshjulet har på ett positivt sätt skakat om mig och visat på möjligheter och kreativitet. Vi har bjudits in till kvinnans alla åldrar som är väldigt kopplat till årstiderna och de olika energierna. Sagorna som skapar eftertanke kring livet och situationen vi befinner oss i, så värdefullt att reflektera kring och få insikter. Musik, skapande, natur, ceremonier. Alla kvinnorna har delat med sig, var och en av dem har verkligen vidgat mitt perspektiv. Årshjulet har visat mig vilken väg jag ska fortsätta på just nu. Jag rekommenderar varmt Vildkvinnans väg Årshjulet för kvinnor i alla åldrar!” Catarina Larsson, Power of the soul 

Årshjulet blev en plats för mig där jag vågade utmana mig själv och lyssna till mig själv på ett nytt och djupare sätt. Jag började titta på aspekter av mitt eget liv som jag inte hade vågat titta på tidigare, men sammanhanget gjorde att jag vågade öppna nya dörrar och ta nya steg. Formen som Camilla och Stina hade utformat och ledde i var både tryggt och utmanande på samma gång. Gemenskapen som skapades i gruppen och omsorgen om varandra som fanns, blev en “hållande” plats där jag vågade utforska vem jag själv faktiskt är på djupet, på ett sätt jag inte kunnat göra förut. Jag har också under året fått upp ögonen för att följa årstidernas och naturens rytm vilket har skapat mer meningsfullhet i mitt liv. Jag känner att jag efter ett år med årshjulet kom ut och blev mer tydlig för mig själv. Jag hade fått möjligheten att träna på att kontinuerligt lyssna på min egna inre röst, på att acceptera mig själv allt mer som en helhet (med allt vad det innebär – allt får finnas) och på att se min egen och andras koppling till naturen på ett allt tydligare sätt.” Johanna Kanon, socionom och bildterapeut

“Ett år med gemenskap, värme och att få möta sig själv i ett tryggt rum. Jag har mött mig själv och ser på mig själv med andra mer kärleksfulla ögon efter detta år.” Linda, deltagare 2021-2022

”Årshjulet har ett upplägg som jag verkligen uppskattar, att med sagorna, arketyperna och myterna utforska olika teman genom bl.a. dans och kreativitet. Att arbeta med teman på det här kroppsliga, själsliga sätt har gjort att de fördjupats i mig på ett annat vis än om det t.ex. hade varit en teoretisk kurs. Väldigt fint att vandra i årstidernas växlingar tillsammans med Vildkvinnans olika energier.” Cecilia, deltagare 2021-2022

“Att gå in i de olika delarna av mig själv och lyfta fram alla gåvor arketyperna kommit med och framför allt bli medveten om skuggsidorna och hur de uttrycks. De har jag känt sådan skam över. Befriande att lyfta de och se att de finns hos alla inte bara hos mig.” Lilian, deltagare 2021-2022

”TUSEN TACK för helgen. Jag känner mig så himla glad och upplyft. Jag har nog inte ord för hur Vildkvinnohelgerna fyller mig med tillförsikt, hopp, glädje, gemenskap, tillit till att allt är som det ska vara och allt blir så fint så fint på vår jord – så som det ska vara. Jag ser hur det ni gör fyller andra kvinnor med lust till livet och det är så ljuvligt så jag dör! Det ni gör är så vaggad och hållet och så helt! Det är bara så makalöst och så välsignad!” Grandmother Kirsten

Kursledare

Stina & Camilla. Fotograf: Jannica Honey

Stina Gray är en sagoberätterska, etnolog och astrolog med rötter i Sverige och Nya Zeeland. Med sin resande sagostuga Sagoheim bjuder hon in till förtrollande och hjärtevärmande upplevelser av traditionellt muntligt berättande genom föreställningar, kurser, retreater och sagovandringar. Hennes berättande tar inspiration från folklore, mytologi, platser, livsberättelser, drömmar, årstiderna och hennes arbete här på Vildkvinnans Väg. Hon brinner för det muntliga berättandets läkande och återförvildande kraft.

Camilla Måne är en dedikerad kvinnocirkelledare, socionom och prästinna. Hon leder regelbundna cirklar kring årstiderna i naturen och samtalscirklar för både män och kvinnor samt ett ”Cirkel läger” varje sommar för alla åldrar och kön. Som Prästinna i Gudinnans tjänst jobbar hon med att stärka relationen till det heliga i naturen, att se vikten av initieringar genom livet och skapa ceremonier vid övergångar, samt att hedra kroppens tempelvisdom och bygga en stark bas av självkärlek.

Stina och Camilla har jobbat ihop i 6 år och reser land och rike runt med sina uppskattade ”Vildkvinnans Väg” workshops, kurser och kvinnocirklar. De samverkar även musikaliskt under artistnamnet Wild Moon Sisters. Med sitt gemensamma arbete vill de skapa utrymme för det vilda att ta plats i kvinnors liv igen och bidra till skapandet av en vildkvinnoflock. De verkar för att hämta hem och väcka urvisdomen och kraften i alla faser av kvinnligheten, från ungmö till viskvinna. Tillsammans skapas en vacker väv som kan bidra till en mer hel värld.

 

Grandmothers

Vildsyster Lisa får gåvor från Grandmothers Kirsten och Pia i en månhydda ceremoni, maj 2021. Fotograf: Jannica Honey.

Årshjulet får stöd av flera äldre kloka kvinnor: bl.a. Pia Rubærno Fjelksted, erfaren psykoterapeut som specialiserat på trauma och chock. Hon har drivit egen praktik i 31 år och arbetat i Norden, Mellanöstern och på Sri Lanka efter tsunamin. Pia bor i Danmark men ser även Sinai som sitt moderland och hon har familj i båda länder, barn och barnbarn. Cirkelgemenskapen har varit viktig för Pia sedan ungdomen och i Sinai lever hon stamliv med sin man som är beduin. Alla helare i Sinai är äldre visa kvinnor och de har sett Pia som en av dem sedan hon kom dit. Idag är Pia 70 år och aktiv i ”Grandmothers Earth” i Danmark som verkar för läkning av denna jorden. Hon praktiserar även tibetansk buddism, shamanism och andra ursprungliga läkekonster. Pia finns med oss på flera av våra träffar med sitt lyssnande terapeutiska öra och sina kloka reflektioner.

 

Gunilla Glädje Åkerberg, en skogskvinna och livskonstnär som lärt av livet samt studerat genusvetenskap och ekofilosofi. ”Min röda tråd är kvinnor och naturen” säger Gunilla. ”Jag har varit aktiv i frihetliga kvinnogrupper, freds- och miljörörelser. Deltagit i och hållit kvinnocirklar samt retreater. Jorden, skogen och kvinnorna har över tid lett mig fram till en innerlig förening med Moder Jord och jag har erfarit hennes helande och bärande förmåga i tider av svårmod. Dessutom är jag en nyfiken, skapande och glad själ med fötterna på jorden och tankarna i det blå.” Gunilla är en fantastisk kreativ vildkvinna som är mycket duktig på handarbete. Hon kommer att inspirera och stötta oss i det kreativa skapandet under året.

 

Anmälan och betalning

Anmälan sker via mejl till sagoheim@gmail.com samt genom betalning av anmälningsavgiften på 2500 kr. Anmälningsavgiften bekräftar din anmälan och är ej återbetalbar.

För att anmäla dig till årshjulet vill vi även att du svarar på några frågor i ett frågeformulär.

Kursavgiften är 17,000 kr (inklusive anmälningsavgift). Kost och logi för kurshelgerna i Stjärnsund är inte inkluderat i kursavgiften, det betalas separat till Fridhems kursgård och vår vegetariska kock Mikaela. Vi kommer att informera dig i god tid innan första kursträffen om hur du bokar din mat och ditt boende. Helpension per dygn för kursgäster på Fridhems kursgård: Flerbäddsrum 670:-/person, Dubbelrum 770:-/person, Enkelrum 920:-/person.

Du har också möjlighet att delbetala kursen:

3 mån: 4950 kr/mån (delbetalning 14,850 kr + anmälan 2500 kr = totalt 17,350 kr)

6 mån: 2525 kr/mån (delbetalning 15,150 + anmälan 2500 kr = totalt 17,650 kr)

12 mån: 1290 kr/mån (delbetalning 15,480 + anmälan 2500 kr = totalt 17,980 kr)

Avbokningsregler: Om vi tvingas ställa in kursen återbetalas hela kursavgiften (inklusive anmälningsavgift) tillbaka till ditt konto.

Om du tvingas avboka på grund av sjukdom (eller annan giltig orsak av mer akut natur) innan kursstart 28 oktober 2022: anmälningsavgiften återbetalas ej. Den resterande delen av kursavgiften återbetalas endast vid uppvisande av läkarintyg eller intyg av annan giltig orsak.

Om du vill avboka av annan anledning innan kursstart 28 oktober 2022: anmälningsavgiften återbetalas ej. Den resterande delen av kursavgiften återbetalas om du avbokar minst 2 veckor innan kursstart. Därefter återbetalas endast 30% av den resterande kursavgiften.

Om du avbokar under året: anmälningsavgiften återbetalas ej.  Kursavgiften kan återbetalas delvis vid akuta fall beroende på när avbokningen sker och genom överenskommelse. Om du avbokar under året och har valt delbetalning som alternativ kan du bli betalningsskyldig för resterande betalningar beroende på när och varför avbokningen sker.

Om du blir sjuk eller av annan anledning missar någon av träffarna under året så kommer du få ta del av bitar ur kursmaterialet och de övningar vi jobbat med i efterhand. Inga pengar betalas tillbaka för enskilda träffar som du missar.